“Arquitectures genètiques, noves tècniques biològiques i digitals, arquitectura biodigital! Se’ns han donat les condicions per a una nova arquitectura, que amb l’organicisme digital s’ha convertit en la primera avantguarda del segle XXI: definitivament, la ciència ha superat la ficció. I la utopia d’avui és la realitat de demà (avui és demà!)”. Alberto T. Estévez
Junt amb el seu corresponent Màster en Arquitectura Biodigital, gestionat pels membres del Grup, des del 2000, aquest Grup de Recerca aborda l’aplicació de la genètica a l’arquitectura de manera interdisciplinària des de dos punts de vista: el real, natural i directe, treballat amb genetistes, i el metafòric, artificial i digital, que utilitza tecnologies CAD-CAM. Emergència, metafísica i computació, complexitat, sostenibilitat, també són paraules clau.
La investigació es centra en un nou punt de vista sobre l’entorn, que introdueix tècniques biològiques en l’arquitectura i el disseny, i cerca eines digitals per a una fusió biodigital. Comprendre el potencial del bioaprenentatge (biolearning), la biofabricació (biomanufacturing) i la genètica. Això va portar a la creació del primer laboratori d’arquitectura genètica del món l’any 2000, on la genètica va començar a aplicar-se a l’arquitectura i el disseny (arbres bioluminiscents, biolamps, bioimpressió, investigació d’estructures amb SEM, etc.).
En un entorn pioner, internacional i interdisciplinari, demostrat àmpliament durant dues dècades, des de l'any 2000, més específicament haurà de mencionar-se la investigació i l’ensenyança d'arquitectura i computació des de conceptes com Intel·ligència Artificial (AI), Ambient Intelligence (AmI), Deep Learning (DL), Evolutionary Computation (EC), Logistic Regression (LR), Machine Learning (ML), Muti-Agent Systems (MAS), Shape Grammars (SG), entre d’altres.